Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

25/01/2009

Fadderbarnet växer

"Dear [Haydee],

It is our pleasure to send you a progress report on your sponsored child. She is now 96cms tall and weights 12kgs. She is in good health."

Det glädjer mig att höra detta. Vad som inte glädjer mig är faktumet att jag varit dålig fadder. Jag skulle ju skriva brev och allt. Det måste jag göra så snart jag kommer till Tyskland. Det är ett löfte!

22/01/2009

Ett mail jag fick idag

Hej Världsförälder!

Det är ganska vanligt att Världsföräldrar frågar oss: "Min hundralapp känns som en droppe i havet. Kan den verkligen göra skillnad för barnen?"
JA, det är precis det den gör. Därför att ni är så många. Tillsammans har ni en otroligt stark och betydelsefull kraft. Som Världsförälder är du en av hundratusentals människor världen över som varje dag räddar, hjälper och skyddar barn.

Vi kan tillsammans hjälpa miljontals barn att överleva och utvecklas. Bara på ett år hinner vi göra massor, bl.a:

- Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar
- Allt fler flickor får gå i skolan
- Barnsoldater befrias
- Familjer återförenas efter katastrofer


Någon som kan tänka sig att bli Världsförälder? Anmäla dig kan du göra här.

17/06/2007

አማርኛ

Ni som läst min blogg ett tag vet att jag skaffade (tillsammans med två andra personer) ett fadderbarn i början av året. Det handlar om en etiopisk flicka på nu tre år.

Inom loppet av 1,5 månad fick vi tre brev, vilket jag är mycket glad över. När jag var yngre hade jag brevvänner i bl.a. Grekland, Turkiet, Indonesia, USA och England, och jag minns fortfarande känslan som jag hade när jag hittade ett nytt brev i brevlådan. Sådan är känslan även nu när jag hittar brev från Etiopien i min brevlåda. Det känns exotiskt på något sätt, att få post från ett land långt borta. Och idag är det ju inte ofta man får snigelpost alls, så det höjer väl också känslan ännu mer.

Min första fråga till vårt fadderbarn och hennes familj var vad de har för modersmål, och svaret jag fick var amhariska. Amhariska, eller amarinja som jag lärt mig säga, är det officiella språket i Etiopien och där talas det av 17,5 miljoner, men det talas även av cirka 2,7 miljoner emigranter utanför Etiopiens gränser enligt Wikipedia. Amhariska är semitiskt språk, som tillhör den stora gruppen afroasiatiska språk. Wikipedia berättar även att "[d]e semitiska språken är den enda afroasiatiska underfamiljen som finns utanför Afrika. En del forskare tror att semitisktalande under historisk tid eller strax före historisk tid flyttade från södra Arabien till Etiopien och Eritrea, medan andra bestrider denna uppfattning och föreslår att den semitiska grenen kan ha haft sitt ursprung i Etiopien."

Det roliga med breven vi får från Etiopien är att personen som skriver breven åt vårt fadderbarn och hennes föräldrar är grannen. Hon (eller han?) skriver breven på amhariska, och sedan är det någon som översätter texten till engelska. Vi får alltså ett brev med två versioner: en amharisk och en engelsk version. Det är riktigt fascinerande att se den amhariska texten då tecken är så annorlunda! De heter fidəl. Jag måste be mamman B lära mig skriva mitt namn och några användbara fraser på språket. :)

Under tiden pluggar jag in det som står på de olika wikipedia-sidorna.

Engelskspråkig wikipedia om amharic


Rubriken, አማርኛ är amhariska för amhariska (eller amarinja står det väl egentligen för)

---
Uppdatering dagen efter
Nu har jag fått höra att rubriken syns som fyra frågetecken. Är det så för er alla?

21/05/2007

Post från Etiopien

Så sent som i mitten/slutet av förra veckan sade jag till Ms Jäätine att jag skulle vilja höra något från vårt fadderbarn i Etiopien. Nu, bara några dagar senare, har vi mottagit två brev! Det första kom i fredags (?) och det andra kom idag. Det första hade de skrivit och skickat innan de fått vårt brev, och det andra var ett svar på vårt. Trevligt! Nu ser jag fram emot att skriva ett nytt brev till henne. Kanske skulle jag kunna framkalla lite bilder jag tagit också för att kunna skicka med.

Så glad jag blev nu! :)

03/05/2007

Malariabekämpning

Varje 30:e sekund dör ett barn i Afrika av malaria. Varje år skördar malaria över en miljon människoliv och mer än 80 procent av dödsfallen sker i Afrika söder om Sahara. Malaria står för 18 procent av dödsfallen av barn under fem års ålder. Många av de som drabbas av sjukdomen och överlever får svårt att orka med skola och arbete .

Allt detta trots att malaria är en sjukdom som går att förhindra. Enligt Unicef kan 25 procent av alla dödsfall bland barn under fem år förhindras med hjälp av myggnät som impregnerats med insektsmedel. Redan under de senaste fem åren har användning av sådant nät tiodubblats och i länder som Malawi, Rwanda, Senegal, Togo och Zambia är det 60-procentig användning. I Etiopien har användningen av myggnät ökat från 1,8 miljoner (år 2004) till åtta miljoner (år 2006). Målet är att distribuera totalt 20 miljoner skyddande nät vid slutet av det här året. Kan du hjälpa till?


Wikipedia om malaria

Smittskyddsinstitutets statistik för malaria

22/04/2007

Volontärarbete

Först vill jag tacka för era kommentarer på mitt senaste inlägg. Det känns väldigt härligt att så många, egentligen helt okända, människor visar att de bryr sig. Tack så mycket för det! Ni är underbara.

Jag har länge haft en tanke om att åka och arbeta som volontär och de senaste dagarna har tanken bara vuxit och vuxit. Jag känner att jag behöver ”en paus” från allt och det optimala vore ju om man kunde vara till nytta för någon annan.

Så nu vänder jag till er mina kloka läsare. Har ni några tips? Egna erfarenheter? Allt är av intresse.

---
Uppdatering:
Sägas kanske bör att det jag är mest intresserad av är att åka till Afrika och helst arbeta med barn. Antingen på ett barnhem eller med gatubarn. Mina språkkunskaper är engelska, tyska, franska och italienska, men de tre sistnämnda i en mycket begränsad omfattning i dagsläget.

12/03/2007

Fint från UNICEF-butiken

Har ni handlat i UNICEF-butiken? Handlar man där stödjer man UNICEFs arbete för alla barns rätt att överleva, utvecklas och växa upp i trygghet. En snabb titt och jag hittade så här många fina saker som jag mycket väl skulle kunna tänka mig köpa.


Handgjorda kort från Thailand.


Handgjorda kort från Nepal.


Tre ljushållare i glas med botaniska mönster.


Papper och etiketter tillverkade av ett tryckeri i Nepal som stödjer rättvis handel, och använder förnyelsebara naturmaterial och gammal teknik.


Söta, individuellt inslagna, svagt parfymerade papperspåsar. Kan läggas i lådor, garderober eller i små rum.


Pussel med motiv av byggnader från hela världen och en världskarta i mitten.


Bilderna och texterna lånade från unicef.se.

22/02/2007

Vårt fadderbarn

Idag har vi mottagit mer information om vårt lilla fadderbarn K! K är en 2½ år gammal etiopisk flicka, som enligt brevet "likes playing with toys", "enjoys doing errands", har bra hälsa samt "is a pleasant child". :)

16/02/2007

Ett gemensamt fadderbarn

Imorgon kommer Ms Jäätine, min sambo och jag skaffa oss ett gemensamt fadderbarn. Mer detaljer kommer när vi fyllt i blanketterna.

-----

Uppdatering:

Nu har vi anmält oss och visat intresse för att bli faddrar åt ett afrikanskt barn. Om våra önskemål går genom handlar det om en liten flicka från Etiopien. Nu ser vi fram emot att få mer information!! :)