Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

16/12/2006

Sesam på lätt svenska

Har ni hört om tidningen Sesam? Sesam är en nyhetstidning som kommer ut en gång i veckan. Det riktiga namnet är Sesam på lätt svenska, och som namnet avslöjar är den skriven på lättare svenska. Främsta målgruppen är vuxna som vill lära sig bättre svenska.

Wikipedia skriver om tidningens historia så här:
"Ursprunget till Sesam var Invandrartidningen, som gavs ut av den statliga Stiftelsen Invandrartidningen fram till och med 1998. Invandrartidningen var en veckotidning, som fanns på sju språk samt på lätt svenska. I samband med att Invandrarverket delades upp i två verk, Migrationsverket och Integrationsverket ansåg sig regeringen inte längre ha råd att ge ut Invandrartidningen. Chefredaktören Jolin Boldt köpte utgivningsrättigheten och bytte namn på tidningen till Nyhetstidningen Sesam. Tidningen månade om ett invandrar- och minoritetsperspektiv och var skriven på lätt svenska. Nyhetstidningen Sesam utkom under fyra år,2002 begärde Boldt tidningen i konkurs. Utgivningsbeviset köptes av mediekooperativet Stockholms Fria Tidning, sedermera Fria Tidningar, som ändrade namnet till Sesam på lätt svenska."

"I Sesam kan man läsa nyheter om asylfrågor och mångkulturella frågor, men också om mycket annat. Och på lättare svenska än i vanliga tidningar." skrivs det på Sesam.nu.

Vilken bra idé för en tidning! Många av eleverna på mitt VFU-ställe var bekanta med Sesam och jag hoppas att flera skolor tipsar sina elever om tidningen!

13:54 Posted in Språk, Web | Permalink | Comments (2)

Comments

Om jag inte minns fel var Sesam tidigt ute med nyheten om elfte september. Jag åkte hem från jobbet på kvällen den dagen och det var kaos, alla stod inne på Pressbyrån och försökte få en skymt av tv-nyheterna. Tidningarna var helt slut. Då delade Seden ut nyhetsblad, kopierade på vanliga A4-papper, till människorna på centralen. Väldigt bra initiativ!

Posted by: Annelie | 16/12/2006

Annelie:
Jaha, det visste jag inte! Det var dagarna innan jag flyttade till Sverige.

Posted by: Haydee | 16/12/2006

The comments are closed.